למגזין המקוון - לחצו כאן
קבוצות קיימות ועתידיות - לחצו כאן

סופי שבוע, חגים ומצבים משתנים

חדשות ועדכונים

קבוצות
לחצו כאן בכדי להתעדכן בקבוצות העומדות להיפתח או בקבוצות קיימות
חדשות תזונת ספורט
לחצו כאן וקיראו על חדשות תזונת ספורט

הרשמה למגזין המקוון

הדפסת דף זה

ט"ו בשבט

 
 
ט"ו בשבט
  
מקור החג ט"ו בשבט הוא "ראש השנה" לאילנות. חג זה אינו נזכר בתורה אך מופיע לראש/ונה במשנה ובתלמוד תחת "ראש השנה לאילן". ניתן ללמוד כי הוא בא לציין התחלה והתחדשות - על פי חז"ל יום זה מציין את התחלת השנה החדשה לפירות העץ ומהווה בכך נקודת ציון הקובעת  את מניין שנות הפרי. ט"ו בשבט הוא היום הקובע את סיומה של שנה אחת ואת תחילתה של שנה אחרת לגבי הפרי ולכן פירות שהתחילו להבשיל (חנטו) לפני ט"ו בשבט נחשבים לפירות של השנה שעברה ופירות שחנטו אחרי ט"ו בשבט נחשבים לפירות של השנה החדשה.
 
אכילת פירות יבשים בט"ו בשבט הינה שריד למנהג יהודי התפוצות לאכול מפירות ארץ ישראל וכדי שהפירות הללו יישמרו כל הדרך מישראל לארצות הגולה נהגו לשלוח אותם כפירות יבשים.
 
 
כמה קלוריות יש בפירות יבשים?
 
ערכם הקלורי של הפירות היבשים גבוה יותר מאלה הטריים. בתהליך הייבוש מאבדים הפירות היבשים כמויות גבוהות של מים, לכן מרבית רכיבי התזונה בהם מרוכזים יותר ויותר מכך - לעיתים מוסיפים לפירות סוכר. 
 
להלן דוגמאות למנות פירות יבשים, כל מנה מכילה בממוצע 60 קלוריות:
 
 
תאנים מיובשות 2 יחידות
תמרים (מיובשים/לחים) 2 יחידות
חרוב 1 בינוני
אננס מיובש 1 פרוסה
צימוקים כף מחוקה (כ- 12 יחידות)
משמש מיובש 2-3 יחידות
שזיפים מיובשים 2 יחידות
 
 
כידוע,  נהוג לאכול גם אגוזים וזרעים למיניהם בחג זה. להלן דוגמאות לקלוריות בכל מנה (כ- 50 קלוריות למנה):
 
 
 שקדים  6 יחידות
 גרעיני חמניות (שחורים)  כף (עם קליפה)
 גרעיני דלעת (לבנים)  כף (עם קליפה)
 אגוזי מלך  2 יחידות
 אגוזי פקאן  4 יחידות
 אגוזי קשיו  6 יחידות
 
 
 
האגוזים מרוכזים ועשירים בקלוריות ולכן מומלץ לצרוך אותם בצורתם הטבעית (ללא תוספת מלח או קלייה). הקלייה גורמת לאיבוד של חלק מהויטמינים ופגיעה בחומצות שומן חיוניות. כמו כן מומלץ להפחית בצריכתם של אגוזים ובוטנים המצופים בסוכר או תערובת קמח וכן באגוז הקוקוס העשיר בשומן רווי.
 
יתרונות אכילת פירות טריים/יבשים
 
פירות טריים עדיפים מכיוון שמהווים מקור טוב לרכיבי תזונה כמו: ויטמין C, מינרלים חיוניים כמו אשלגן, מגנזיום, זרחן וברזל. במקביל ניתן לאכול גם פירות יבשים בכמות מוגבלת. פירות כתומים כגון משמש ופפאיה יבשים מהווים מקור טוב לבטא קרוטן ההופך לויטמין A בגוף.
 
במה תורמים לנו הפירות היבשים?
 
הפירות היבשים מהווים מקור טוב לסיבים תזונתיים וכך עשויים לסייע לסובלים מעצירות. בשזיפים יבשים, קיים סוכר הקרוי סורביטול וכן מרכיבים נוספים בעלי אפקט משלשל. צריכת פירות יבשים חייבת להיות מלווה בשתייה מרובה של מים.
 
לכל הסובלים מעודף משקל, סוכרת, רמות גבוהות של שומנים בדם -  יש להיוועץ בדיאטנ/ית קליני/ת לגבי שילוב מזונות אלה בתפריט היומי.
 
 
 
חג שמח !!!!
 
 
פורסם על ידי דודי לביא - דיאטן קליני וספורט, 26.1.2013 
עודכן לאחרונה 26.1.2013