למגזין המקוון - לחצו כאן
קבוצות קיימות ועתידיות - לחצו כאן

מאכל החודש

חדשות ועדכונים

קבוצות
לחצו כאן בכדי להתעדכן בקבוצות העומדות להיפתח או בקבוצות קיימות
חדשות תזונת ספורט
לחצו כאן וקיראו על חדשות תזונת ספורט

הרשמה למגזין המקוון

יולי

השזיף מוצאו מסין והוא נמכר בשווקים בארץ ממאי ועד נובמבר. לרוב מבדילים בין שני מינים: שזיף אירופי ושזיף יפני השונים זה מזה במוצאם, בהרכבם הגנטי, ולרוב גם בהסתגלותם האקלימית.
 
השזיף האירופי הוא הנפוץ בעולם, עציו עמידים מאוד לקור וגידולו נרחב. חלק גדול מן היבול בעולם מופנה לייבוש, ובדרום אירופה גם לייצור משקאות חריפים.
  
 
מוצא השזיף היפני בסין. הוא מותאם לאקלים חם יותר מהשזיף האירופי וזקוק למנות-חום להבשלתו, לכן הוא נפוץ בארצות דרומיות יותר.
 
מזני השזיפים האירופיים מגדלים כיום בארץ רק שגיב, שפריו מבשיל מאמצע אוגוסט, והוא משמש למאכל טרי, לייבוש ולשימורים. השזיפים האירופיים מתאימים מאוד לייבוש ומכינים מהם לפתנים ושימורים באיכות מעולה, נקטר, עוגות וכן משקאות חריפים.
 
זנים לא מעטים של שזיפים יפניים גדלים בארץ, ואלה מבשילים מהאביב עד הסתיו: מטלי, סנטה רוזה, לרודה, נוביאנה ורד רוזה. הסימן להבשלה ברוב זני השזיפים הוא שינוי הצבע. שזיף שנקטף מוקדם מדי אינו מבשיל לאחר קטיפתו.רוב הזנים של השזיפים היפניים משמשים למאכל טרי, וכן להכנת עוגות, לריבות ולשימורי-בית.
 
השזיפים עשירים באשלגן ובברזל, בוויטמין A ובוויטמינים מקבוצת B. כיום ידועים בסגולותיהם פירותיהם המיובשים או המיץ שלהם, כתרופה טבעית לזירוז פעולת המעיים.
 
ערכים התזונתיים בכוס של שזיפים טריים:
אנרגיה: 76 קלוריות
פחמימות: 18.8 גרם
חלבון: 1.2 גרם
סיבים: 2.3 גרם
 
בשזיפים מספר חומרים מיוחדים הגורמים להם להיות מאכל יחודי:
1. חומצה כלורוגנית המונעת חמצון שומנים - דבר התורם למניעת החמצון של תאי מוח, מעטפת התאים ומספר מרכיבי דם שונים.
2. האפקט הידוע של שזיפים בשיפור פעילות המעיים מגיע מחומר הנקרא סורביטול המצוי בהם בשפע בשילוב החומצה הכלורוגנית (עוזר במצב של עצירות קלה).
3. תכולת אשלגן גבוהה התורמת לאיזון יתר לחץ דם.
 
בעת הרכישה
כדאי לרכוש שזיפים בשלים יחסית ומוכנים לאכילה. ניתן לזהותם על ידי לחיצה קלה על הקליפה - עליה להיות רכה יחסית אבל לא רופפת מדי.שזיפים קשים מדי ניתן להבשיל בתוך עיתון למשך מספר ימים. אין לקנות שזיפים בעלי כתמים חומים רטובים או כאלו עם קליפה שבורה/פצועה.
בעת רכישת שזיפים מיובשים כדאי לחפש כאלו בוהקים, ללא סולפיטים (משמשים כחומר משמר) וללא טחב.
  
אחסון
שזיפים בשלים יש לאחסן במקרר ולצרוך תוך מספר ימים.
שזיפים מיובשים כדאי לשמור במקרר לשם הארכת חיי המדף.

ניתן להוסיף שזיפים לדיאטה במספר צורות:
1. ביוגורט, דגני בוקר וסלטים.
2. הכנת ריבה, ג'לי או קומפוט.
3. ניתן להשתמש בשזיפים מיובשים טחונים למאפים מתוקים כתחליף לשמן (בתוספת סיבים,
    מתיקות טבעית וכד').
4. שזיפים טריים יכולים לשמש בקינוחים וקישוט לקינוחים.
 
 
 
בתאבון !!!
 
 
פורסם על ידי דודי לביא דיאטן קליני וספורט יולי 2013