למגזין המקוון - לחצו כאן
קבוצות קיימות ועתידיות - לחצו כאן

מאכלים, מוצרי מזון ושתייה

חדשות ועדכונים

קבוצות
לחצו כאן בכדי להתעדכן בקבוצות העומדות להיפתח או בקבוצות קיימות
חדשות תזונת ספורט
לחצו כאן וקיראו על חדשות תזונת ספורט

הרשמה למגזין המקוון

אבטיח

אבטיח (שם מדעי: Citrullus lanatus) הוא צמח ממשפחת הדלועיים שפירותיו משמשים למאכל. האבטיח הוא אחד מפירות הקיץ האהובים בישראל. עונת האבטיחים בישראל מתחילה בחודש יוני, מגיעה לשיאה ביולי ומסתיימת באוגוסט אז מרקמו של האבטיח הופך ספוגי ופחות טעים למאכל. מלבד אכילת הפרי ניתן לקלות את זרעי האבטיח השחורים או הלבנים להכנת פיצוחים וכן להפיק מהם שמן מאכל. את קליפת האבטיח ניתן להחמיץ, והיא מאכל אהוב על בהמות.
 
איך בוחרים ?!
יש המאמינים כי אבטיח שאינו פגום (שמרקמו אחיד) משמיע צליל עמוק אם מכים עליו, ובודקים את איכותו של האבטיח על ידי טפיחה בכף יד פתוחה והאזנה לצליל המתקבל. בפועל נראה כי אין דרך מהימנה לדעת אם אבטיח בשל או לא. יחד עם זאת יש כמה כללים מנחים שעשויים לעזור:
> חפשו אבטיח כבד ובעל קליפה קשה.
> צבע האבטיח צריך להיראות נכון ביחס לשאר האבטיחים באותו אזור המכירה ובעל מראה בוהק יחסית.
> נראה כי הסמן הטוב ביותר לבשלות האבטיח הוא החלק התחתון שלו (זה הנמצא על הקרקע) אשר אמור להיות בצבע צהוב או קרם.  אם הצבע לבן או ירוק חיוור סימן שנקטף טרם זמנו.
 
תועלות בריאותיות ?
בדיקות שנעשו על ידי משרד החקלאות האמריקאי על 11 סוגי אבטיח הוכיחו כי באבטיחים יש רמות גבוהות של ליקופן - חומר נוגד חמצון חזק אשר הוכח כי עשוי להוריד ב-30% את הסיכון לחלות בסרטן הערמונית (פרוסטטה) בעת צריכה קבועה מן המזון. כמו כן מכילים גרעיני האבטיח חומרים הנקראים קוקורבוסיטרינים (Cucurbocitrin) אשר עוזרים להורדת לחץ דם, על ידי העלאת גמישות כלי הדם הקטנים בכליה. האבטיח ידוע כמשתן ולגרעינים שלו תפקיד חשוב בתפקודי הכליה עם זאת הוא עשיר באשלגן ולכן אין לצרוך ממנו הרבה בעת מחלה כלייתית.
יתרונות נוספים אפשריים: מפיג ריחות רעים מהפה, מרפא פצעים בפה ועוזר לכאבי גרון, עוזר להילחם בהנג-אובר (חמרמורת).
 
ערכים תזונתיים
למרות שמבחינה קלורית אבטיח מכיל פחות קלוריות מפירות אחרים, המדד הגליקמי שלו גבוה, כלומר: רמת הסוכר לאחר אכילתו עולה מהר בדם. המשמעות היא שהוא מפר את איזון הסוכר בחולי סוכרת ומעודד עלייה במשקל.
עם זאת, האבטיח מהווה מקור טוב לויטמינים ומינרלים כמו: ויטמין C, ויטמין A, ויטמין B1, ויטמין B6, מגנזיום ואשלגן. פרוסת אבטיח בינונית מכילה כמות גבוהה של ויטמין C ובטא קרוטן, שניהם נוגדי חמצון חשובים. האבטיח הוא גם מקור טוב לסיבים תזונתיים אשר תורמים לתקינות מערכת העיכול ומניעת מחלות בו.
למרות שהאבטיח מתוק הוא מכיל רק 8% סוכר, אינו מכיל שומן, אינו מכיל כולסטרול ומכיל כ-90% מים.
  
בכוס אבטיח כ- 45 קלוריות כך ש 1-1.5 כוסות אבטיח מהווים תחליף למנת פרי.
 
מתכונים
תוכלו לקבל רעיונות נהדרים להכנת מאכלים ומשקאות עם אבטיח באתר הלאומי לקידום צריכת אבטיחים (כן, יש דבר כזה...)
  
קישורים
חשבתם שרק אנחנו אוכלים אבטיחים ? חישבו שוב והציצו בסרטון הבא:
.
 
 
הידעתם ?!
בשנת 1990, ביל קארסון ממדינת טנסי בארה"ב גידל את האבטיח הגדול בעולם ותועד במשקל 119 ק"ג !!!
 
 
פורסם: יוני 2011   על ידי דודי לביא דיאטן קליני וספורט