למגזין המקוון - לחצו כאן
קבוצות קיימות ועתידיות - לחצו כאן

שנת 2011

חדשות ועדכונים

קבוצות
לחצו כאן בכדי להתעדכן בקבוצות העומדות להיפתח או בקבוצות קיימות
חדשות תזונת ספורט
לחצו כאן וקיראו על חדשות תזונת ספורט

הרשמה למגזין המקוון

גליון אפריל

הדפסת דף זה
 
 
 
משקאות אנרגיה מסוכנים לבריאות במיוחד בגיל צעיר
  
העדר מחקר ורגולציה על השימוש במשקאות אנרגיה, בשילוב עם דיווחים אודות רעילות וצריכה מוגזמת, עלולים להביא לסיבוכים בריאותיים מסוכנים בילדים, מתבגרים ומבוגרים צעירים - כך עולה מסקירה של הספרות הרפואית ומאגרי מידע מקוונים שפורסמה בכתב העת Pediatrics.  סקרים שונים הראו כי כ-30%-50% מהילדים, המתבגרים והמבוגרים הצעירים צורכים משקאות אנרגיה באופן קבוע.
 
שאלת המחקר פקפקה בצריכת משקאות האנרגיה בקרב אוכלוסיות אלו, מאחר שאין במשקאות כל תועלת בריאותית והם אף עלולים לגרום לנזקים בריאותיים.
 
החוקרים ציינו כי מאחר ומשקאות האנרגיה מסווגים כתוספי תזונה, הם אינם נתונים למגבלה של כמות הקפאין שנקבעה ע"י ה-FDA למשקאות קלים (71 מ"ג קפאין ב 336 מ"ל נוזל). כומכאן שמשקאות האנרגיה עלולים להכיל 75-400 מ"ג קפאין לפחית.
 
על פי החוקרים נזקי הקפאין באים לידי ביטוי בעובדה הבאה:  "מבין 5,448 מקרי מינון היתר של קפאין שדווחו בשנת 2007 בארה"ב, 46% אירעו בצעירים מתחת לגיל 19 שנים" !
 
החוקרים הציעו כי פרסומות של משקאות אנרגיה המכוונות לצעירים, ונטייה להתנהגות מסוכנת המופיעה לרוב בגילאים הללו מעלים את הסיכון למינון יתר בצעירים. הם המליצו על צריכה מקסימאלית של 2.5 מ"ג לק"ג קפאין ליום בילדים ו-100 מ"ג ליום במתבגרים.
 
למרות שמרכז ההרעלות בארה"ב החל רק לאחרונה לעקוב אחר הרעילות של משקאות אנרגיה, בגרמניה, אוסטרליה וניו-זילנד כבר הופיעו דיווחים רבים אודות הסיכונים הכרוכים בצריכת משקאות אלו: נזקים לכבד, אי-ספיקת כליות, הפרעות נשימה, אי-שקט, בלבול, פרכוסים, מצבים פסיכוטיים, בחילות, הקאות וכאבי בטן, דופק מהיר, הפרעות בקצב הלב, יתר לחץ דם, אוטם שריר הלב, אי-ספיקת לב ואף תמותה. למרות הדיווחים הללו, מחקרים מעטים בלבד בחנו את ההשפעות הפסיכולוגיות של מרכיבים ספציפיים במשקאות אנרגיה, אינטראקציות בין-תרופתיות והשפעות תלויות מינון.
 
החוקרים מציינים שחשוב לערוך מחקרים נוספים על מנת לקבוע את המינון המקסימאלי הבטוח של צריכת קפאין, לבחון את ההשפעות ארוכות הטווח ולהבין טוב יותר את הסיבוכים הרפואיים הקשורים במשקאות אנרגיה. בנוסף, מומלץ לערוך בדיקות סקר לצריכת משקאות אנרגיה, בעיקר בקרב אוכלוסיות בסיכון גבוה וחשוב להדריך משפחות בנוגע לסיבוכים האפשריים.
 
עד להבטחת בטיחותם של משקאות האנרגיה, יש לבקר אחר המכירות והצריכה של משקאות אלו, במטרה להגן על אוכלוסיות שונות.
 
חלק מהמשקאות מכילים כמויות גדולות של סוכר- בכל מנה של 340 גרם משקה אנרגיה יש כ- 50 גרם של סוכר (שווה ל- 10 כפיות סוכר !)  אשר גורם נזק לשיניים ולצריכה עודפת של קלוריות "ריקות".
בישראל: אין מגבלות על מכירת משקאות אנרגיה בשלב זה, אך על פי נייר עמדה שפרסם האגף לבריאות הציבור במשרד הבריאות עולה כי נבחנים שורה של צעדים לצמצום הסיכון בשתיית משקאות אנרגיה - בייחוד בקרב ילדים ומתבגרים. על פי המסמך - מתכנן המשרד להגביל את מכירתם של משקאות האנרגיה למבוגרים בלבד. כמו כן, בוחן משרד הבריאות החמרה בסימון משקאות האנרגיה.
 
כיום, מופיעה על גבי משקאות האנרגיה המלצה אחידה, להימנע מצריכתם בקרב נשים הרות וילדים עד גיל 12.
 
  
מקורות  
                                            Hit E.   Energy Drinks Pose Serious Health Risks for Young People.    Medscape Medical News 
  Seifert SM, et al. Health Effects of Energy Drinks on Children Adolescents, and Young Adults ,Pediatrics. 2011;127: 511-528
            Kaminer. Y. Problematic Use of Energy Drinks by Adolescents. Child Adolesc Psychiatric Clin N Am 2010; 9: 643–650 
                                                                                                                     אתר משרד הבריאות               www.health.gov.il
הדפסת דף זה
 
 
 
 
 
בשורות לרגישים לגלוטן
  
לאחרונה קידמה הכנסת תקנות חדשות אשר עשויות לתרום לאיכות חייהם של חולי הצליאק (רגישים לגלוטן) בישראל.
 
בישראל מפעל אחד מרכזי המייצר קמח נטול גלוטן (כלומר ללא גלוטן). עיקר התוצרת של המפעלים המשתמשים בקמח זה מופנה לחו"ל משום שבישראל על מוצרים נטולי גלוטן להיות ללא גלוטן כלל והדבר כנראה מורכב מבחינת הייצור ולא משתלם כלכלית.
 
בעוד שבחו"ל במדינות רבות מותר שימצא גלוטן במוצרים בשיעור של עד 20 חלקי מליון (20ppm). ערך זה נובע ממחקרים שהראו שברמה זו של גלוטן עדיין הסכנה התפרצות והחמרת הצליאק היא מינימלית. בכדי לאפשר מבחר גדול יותר של מוצרים והקלות ליצרנים אושרו תקנות בנושא בחודשים האחרונים וסביר להניח כי בקרוב נראה על המדפים מוצרים רבים המיועדים גם לחולי צליאק.
 
את התקנות החדשות ניתן לראות כאן.
 
ניתן לראות גם את ההתייחסות הרשמית מטעם עמותת הצליאק בישראל כאן.