למגזין המקוון - לחצו כאן
קבוצות קיימות ועתידיות - לחצו כאן

מאכל החודש

חדשות ועדכונים

קבוצות
לחצו כאן בכדי להתעדכן בקבוצות העומדות להיפתח או בקבוצות קיימות
חדשות תזונת ספורט
לחצו כאן וקיראו על חדשות תזונת ספורט

הרשמה למגזין המקוון

ספטמבר

מוצא התמר אינו ברור והוא נפוץ שנים רבות באזור שבין פקיסטאן למרוקו, שם מגדלים אותו עד היום. רוב יבול התמרים בעולם מיועדים לצריכה מקומית בארצות ייצורם וכל הסחר הבינלאומי נעשה בתמרים יבשים (למעט יצוא מצומצם של תמרים לחים מישראל לאירופה).
 
 
התמר גדל בארצנו גם לפני 4,000 שנה, והוא אחד משבעת המינים שנתברכה בהם ארצנו בימי קדם. זרעיו נמצאו בחפירות ארכיאולוגיות, והוא מופיע על-גבי פסיפסים עתיקים, תבליטים, מטבעות וציורים. בהבשלת פירות התמר מבדילים בין שלוש דרגות: בוסר (בערבית חלאל), כשהפרי במלוא גודלו אך עדיין אינו ניתן לאכילה - צבעו אז אדום או צהוב, לפי הזן; בוחל (בערבית – רוטאב), הפרי קיבל את צבעו הסופי, והוא רך וראוי למאכל - טרי; צמל (בערבית – תמר), פרי בוחל שאיבד את רוב לחותו והפך יבש או חצי-יבש. פרי כזה מכיל כ75%- סוכר.
 
הזנים הבולטים: מגהול, דקל נור, חייאני, בהרי.
 
ערכים תזונתיים (לזן המג'הול)
  
  ליחידה (17 גרם) ל- 100 גרם
אנרגיה (קל') 47.1 277
חלבונים (גר') 0.31 1.81
שומנים (גר') 0.03 0.15
פחמימות (גר')  12.75 74.97
מתוכם סיבים (גר') 1.14 6.7
 
 
פריחת התמר חלה באביב, וההבשלה היא לפי האזורים והזנים השונים. גודדים אשכולות שלמים ופורטים אותם לפירות בודדים בעזרת ציוד מתאים. הזנים היבשים שמגדלים בארץ הם מג'הול ודקל נור, מהטובים והמבוקשים בעולם, וכן הזנים חדראוי, חלבי וזהידי. תמרים לחים נשמרים חודשים רבים בקירור עמוק, .בטמפרטורת החדר הם אינם נשמרים יותר מ 3-2 ימים ובמקרר ביתי עד שבועיים.
 
זנים יבשים משתמרים חודשים רבים ללא קירור, במחסנים מתאימים. בבית יש לשמור את הפירות בכלים סגורים היטב. פרי התמר נאכל בעיקר כמות שהוא. הפרי מהווה מקור טוב למדי לאשלגן, לברזל ולתיאמין (ויטמין B1). התמר הוא חלק בלתי נפרד ממטבחי האזור, מכינים ממנו מאפים רבים והוא מוסיף טעם ומרקם נעים גם למאכלי בשר רבים, בעיקר לקדירות כבש.
 
 
תוכלו למצוא מתכונים עם תמרים על ידי חיפוש באתר ובקטגורית מתכונים.
לפניכם דוגמא למתכון של סלט ירוק עם תמרים וגבינת פרמזן.
 
 
עודכן ספטמבר 2012   דודי לביא - דיאטן קליני וספורט