למגזין המקוון - לחצו כאן
קבוצות קיימות ועתידיות - לחצו כאן

שנת 2013

חדשות ועדכונים

קבוצות
לחצו כאן בכדי להתעדכן בקבוצות העומדות להיפתח או בקבוצות קיימות
חדשות תזונת ספורט
לחצו כאן וקיראו על חדשות תזונת ספורט

הרשמה למגזין המקוון

גליון אוגוסט 2013

הדפסת דף זה
 
 
 
משקאות דיאטטיים ולא-דיאטטיים מעלים את הסיכון לסוכרת

 
מחקר חדש מצרפת מספק עדויות נוספות התומכות בקשר בין צריכת משקאות ממותקי-סוכר ובין סוכרת מסוג 2  ("סוכרת מבוגרים"). כמו כן עולה מהמחקר כי גם בנשים הנוהגות לשתות משקאות קלים דיאטטיים בכמות גדולה קיים סיכון מוגבר למחלה. 
 
למרו תמחקרים דומים עם ממצאים סותרים ולמרות שממצאי המחקר הנוכחי אינם בהכרח מעידים על סיבתיות, ישנם מספר מנגנונים ביולוגיים אפשריים לממצאי המחקרים. מאחר ומשקאות דיאטטיים נחשבים ומשווקים כמוצרים בריאים יותר ממשקאות ממותקי-סוכר, הממצאים דורשים בחינה נוספת של הנושא. בשלב זה החוקרים ממליצים לנקוט משנה זהירות בעידוד צריכת משקאות אלו.
   
הנתונים מבוססים על מחקר גדול שכלל כ-66,000 נשים בצרפת לשם הערכת הקשר בין התזונה ובין מחלות ממאירות (סרטנים). החוקרים תיעדו 1,369 מקרים חדשים של סוכרת מסוג 2 במהלך תקופת השנים 1993-2007. על-סמך שאלונים עצמיים להערכת הרגלי התזונה נתקבלו נתונים כי הצריכה הממוצעת של משקאות קלים לא-דיאטטיים עמדה על 328 מ"ל לשבוע, בעוד שהצריכה הממוצעת של משקאות דיאטטיים הייתה רבה יותר ועמדה על 568 מ"ל לשבוע.
  
הסיכון לסוכרת מסוג 2 היה גבוה יותר בנשים שצרכו משקאות ממותקי-סוכר או משקאות עם ממתיקים מלאכותיים בכמות גדולה יחסית וזאת בהשוואה לנשים שלא צרכו משקאות אלו. מדובר עליה בסיכון של 21-34% !!
 
החוקרים קוראים לערוך מחקרים להערכת ההשלכות של ממתיקים מלאכותיים במשקאות דיאטטיים במטרה לקבוע אם קיים קשר סיבתי להתפתחות סוכרת מסוג 2.
 
 
Am J Clin Nutr . Published online January 30, 2013
 
 
 
 
הדפסת דף זה
 
 
 
 
אכילת ביצים בקרב מתבגרים  והקשר לעליית הכולסטרול בדם
 
למרות שבמאה הקודמת (עד לא מזמן) היו דעות שונות לגבי כמות הביצים השבועית המותרת לאכילה לפני עליית הכולסטרול בדם, לאחרונ מדענים מתחילים לנפץ תפיסות אלו. מחקר חדש מראה כי גם אכילה מוגברת של ביצים (ללא תלות בפעילות גופנית שעשו הנבדקים) לא הייתה קשורה בעליית הכולסטרול בדם.
 
החוקרים מאונ' גרנאדה ניתחו את הקשר בין אכילת ביצים בידי בני נוער ועליה בסיכון למחלות לב דרך גורמי סיכון מוכרים: החמרה בשומני הדם, עליה באחוזי השומן בגוף, עליה בתנגודת לאינסולין ובלחץ הדם.
 
מחקרים חדשים שנעשו בשנים האחרונות מראים כי עליית הכולסטרול בדם הייתה קשורה יותר לצריכה של שומנים רוויים ושומן טרנס ממקור של שומן מהחי ומאפים תעשייתיים ופחות לאכילת כולסטרול.
 
הפרסומים במחקר זה נבעו ממחקר גדול הנערך בארופה בקרב 9 מדינות שבו ראו כי צריכה מוגברת של ביצים לא הייתה קשורה לעליית הכולסטרול בדם או לעלייה בסיכון למחלות לב בקרב בני נוער, וזאת ללא קשר למידת הפעילות הגופנית שעשו. מסקנות המחקר הראו כי אכילה שלח עד ביצה ליום אינה קשורה כנראה לעלייה בסיכון למחלות לב וכלי דם. החוקרים ממליצים לבחון מחדש את ההמלצות למתבגרים בצריכת ביצים.
 
יש להזכיר כי הביצה היא מזון זול יחסית המכיל רכיבי תזונה איכותיים כגון: חלבון איכותי, מינרלים שונים וויטמיני B וכך יכולים לספק למתבגרים כמות גדולה ואיכותית של רכיבי גדילה. חשוב לציין כי הביצה אמנם עשירה בכולסטרול אך דלה יחסית בשומן רווי ביחס לשומן לא רווי ומכילה רק 70-80 קלוריות.
 
 
 
A. Soriano-Maldonado et al. Ingesta de huevo y factores de riesgo cardiovascular en adolescentes; papel de la actividad física. Estudio HELENA. Nutrición Hospitalaria, 2013; 28:868-877