למגזין המקוון - לחצו כאן
קבוצות קיימות ועתידיות - לחצו כאן

שנת 2013

חדשות ועדכונים

קבוצות
לחצו כאן בכדי להתעדכן בקבוצות העומדות להיפתח או בקבוצות קיימות
חדשות תזונת ספורט
לחצו כאן וקיראו על חדשות תזונת ספורט

הרשמה למגזין המקוון

גליון פברואר 2013

הדפסת דף זה
 



 
 
 
הקשר בין אכילה לדפוסי שינה
 
עקב עליה באחוזי ההשמנה החלו לאחרונה חוקרים לבדוק האם יש קשר בין צריכה של מזונות מסוימים להרגלי ומשך השינה של האדם. שינה, בדומה לאכילה ופעילות גופנית מהווה פרמטר מרכזי וחשוב בבריאות על היבטיה השונים. מחקר חדש מראה בפעם הראשונה כי מרכיבי תזונה מסוימים עשויים לשחק תפקיד במשך השינה: אנשים שמדווחים על אכילת מגוון מזונות (עדות לתזונה כללית בריאה וטובה) היו בעלי דפוסי השינה בריאים יותר.
 
באופן כללי אומר החוקר הראשי: אנו יודעים כי אנשים שישנים 7-8 שעות בלילה הם בעלי סיכוי גבוה לחיים בריאים יותר. ואז נותר בעצם לחקור את דפוסי האכילה של אלו שישנו פרק זמן זה, אלו שישנו פחות מכך ואלו שיותר. לשם כך תוח סקר ענק מארה"ב שהיה מדגם מייצג של האוכלוסיה בכל הגילאים.הנסקרים חולקו לפי קטגוריות זמני שינה ובמקביל ניתחו את הרגלי אכילתם - עד רמת כמות המים ששותים ביום.
 
החוקרים מצאו אלו שישנו 5-6  שעות ביום צרכו הכי הרבה קלוריות, אחריהם בעלי זמן השינה הנורמלי\ לאחר מכן אלו שישנו פחות מ- 5 שעות ולאחר מכן אלו שישנו מעל 9 שעות ליום. גיוון המזון היה הגבוה ביותר באלו שישנו את הזמן המומלץ והכי נמוך באלו שישנו הכי מעט. לאחר עיבוד הנתונים גילו גם מספר הקשרים לרכיבי מזון שונים ביחס לאלו שינים כנדרש:
אלו שישנו פחות מ 5 שעות: שתו מעט מים, ופחות פחמימות.
אלו שישנו 5-6 שעות: צרכו פחות ויטמין C, פחות מים, יותר סלניום.
אלו שישנו הרבה: שתו יחסית פחות תה ואכלו פחות שוקולד, מעט פחמימות ויותר אלכוהול.
 
 באופן כללי, אלו שישנו 7-8 שיות ללילה שונים בהרגלי האכילה שלהם. אלו שישנים פחות או יותר גיוונו פחות את מזונם. בשלב זה איננו יודעים אם ניתן לשנות את הרגלי השינה על ידי שינוי האכילה, בכל מקרה כדאי להמשיך ולחקור כיוונים אלו בתקווה לעזור לאנשים למנוע השמנה, סוכרת ומחלות לב.חשוב לציין כי גם כאלו שישנו יותר מהמומלץ היו בעלי תופעות לוואי שליליות. יתכן ובהמשך ניתן יהיה להתאים לכל אדם את משך השינה המומלץ עבורו ואת רכיבי התזונה שיאפשרו שינה אידאלית.
  
 
Michael A. Grandner et al. Dietary nutrients associated with short and long sleep duration. Data from a nationally representative sample. Appetite, 2013
 
הדפסת דף זה
 




 
 
 סרטן הערמונית (פרוסטטה) ומזון מטוגן
 
מחקר זה הוא הראשון הבודק הקשר בין סרטן הערמונית למזון מטוגן. עד כה ידוע על קשר בין התפתחות סרטן זה ואכילת מזונות המבושלים בטמפרטורות גבוהות (בשר צלוי וכד'). המחקר כלל 1500 נבדקים בחולים בסרטן הערמונית ועוד 1500 נבדקים לצורך בקרה. הנבדקים נתבקשו למלא שאלונים לגבי הרגלי האכילה ובמיוחד דגש על מזונות מטוגנים ואכילה בחוץ.
באופן יחודי, גברים שאכלו יותר מפעם בשבוע מזונות מטוגנים היו בעלי סיכון גבוה יותר לחלות בסטן אגרסיבי של הערמונית (30-37% יותר) ועובדה זו בלטה בעיקר באלו שצרכו המזון באופן קבוע (כלומר יותר מפעם בשבוע).
נראה כי הקשר למזון מטוגן טמון בחומרים מסרטנים הנוצרים בטיגון (אקרילמיד, אלדהידים, הידרוקרבונים וכד') חומרים אלו עולים בריכוזים בטמפרטורות גבוהות ובשימוש חוזר בשמן תעשייתי. כמו כן תרכובות שונות הנוצרות בשמן גורמות לדלקת כרונית ולעלייה בסטרט חמצוני (אלו תהליכים שונים הידועים כפוגעניים לגוף בדרכים רבות כולל פגיעה בכלי הדם והרס תאים).חשוב לדעת כי בעבר נמצא קשר בין מזון מטוגן לסרטן השד, הריאות, הלבלב, ראש וצוואר וושט. 
 
מכיוון שמזון מטוגן נאכל בעיקר מחוץ לבית (בארה"ב) עולה ההשערה כי העליה הדרמטית באכילת המזון המהיר תרמה רבות לעלייה בשכיחות סרטן זה.
 
  
Marni Stott-Miller, Marian L. Neuhouser, Janet L. Stanford. Consumption of deep-fried foods and risk of prostate cancer. The Prostate, 2013